Žinomi žmonės apie kontracepcijos prieinamumą Lietuvoje

Home / Naujienos / Žinomi žmonės apie kontracepcijos prieinamumą Lietuvoje

2017 m. birželį Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija savo Youtube paskyroje publikavo vaizdo įrašą su žymių žmonių pasisakymais dėl kontracepcijos prieinamumo labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Vaizdo įraše pasisakė LR Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen, gydytojas ginekologas dr. Vytautas Klimas, prof. habil. dr. Marija Aušrinė Pavilionienė, Lietuvos Žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė, Lyčių lygybės plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė bei Lietuvos medicinos studentų asociacijos atstovė Valerija Mosenko.

Vaizdo įrašu buvo siekiama paskatinti viešą diskusiją dėl poreikio sukurti kontracepcijos kompensavimo sistemą, atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog kontracepcija yra per brangi ir dėl to neprieinama pažeidžiamoms grupėms: jaunoms merginoms, daugiavaikėms šeimoms, regionuose gyvenančioms moterims.

Čmilytė ir V. Mosenko atkreipė dėmesį į paauglių nėštumo problemą ir nepakankamą lytinį švietimą mokyklose. M. A. Pavilionienės nuomone, kiekvienas nėštumas turi būti planuojamas, kontracepcija turi būti prieinama visiems, tokiu būtų išvengtume nepageidaujamų vaikų, vaikų žudymo atvejų. B. Sabatauskaitė atkreipė dėmesį, kad jaunos moterys, merginos, turi teisę į kontracepciją ir valstybė turi užtikrinti jos prieinamumą. V.Klimas patikino, kad kontracepcija yra efektyvi priemonė planuoti nėštumą, ir atkreipė dėmesį, kad neplanuotas nėštumas sukuria socialines problemas moteriai – išsilavinimo, karjeros atidėjimą, darbo netekimą, skyrybas ir kitas problemas.

Nuoroda į vaizdo įrašą:  https://www.youtube.com/watch?v=P7oCVUxQ98Q.