Rugsėjo 26 – Pasaulio kontracepcijos diena

Home / Naujienos / Rugsėjo 26 – Pasaulio kontracepcijos diena

Pirmosios kontracepcijos priemonės

Apie kontracepciją žmonija pradėjo galvoti jau seniai, vyrai ir moterys bandė atskirti seksą dėl malonumo ir dėl reprodukcijos.  Žmonija eksperimentavo su įvairių tipų kontracepcija. 1550 m. prieš Kristų moterims buvo patariama sutrinti datules, akacijos žievę, pridėti medaus ir tokią pastą tepti ant nevalytos medvilnės ir dėti į makštį, taip pat buvo naudojamas jūros kempinių ar medvilnės pluoštas išmirkytas citrinos sultyse ar acte. Tarp priemonių buvo ir aliejumi išteptas popierius ar bičių vaškas, siekiant uždengti gimdos kaklelį. Geriama kontracepcija buvo naudota jau prieš 4 tūkst. metų. Kinijos moterys gėrė gyvsidabrį, o Indijos – nurydavo morkų sėklų. 1 tūkst. pr. m. e. egiptiečiai vyrai jau  naudojosi pirmaisiais prezervatyvais, kad apsisaugotų nuo lytiškai plintančių ligų.

1500 m. italas  Falopijus  pasiūlė naudoti  lino maišelį apsaugai nuo tuo metu siautėjusio sifilio. 1843 m. Čarlis Goodyear išvystė vulkanizaciją, paverčiančią gumą į stiprią elastinę medžiagą, ir taip neužilgo atsirado mums jau pažįstami prezervatyvai. Kontracepcijos priemonių tobulėjimas vyko ne tik dėl noro išsaugoti lytinę moterų ir vyrų sveikatą, bet ir dėl moterų noro kontroliuoti savo reprodukcinį gyvenimą.

Tabletės

Geriama kontracepcija vertinama kaip svarbiausias XXa. pasiekimas. Tai vienas iš kontracepcijos būdų,  pakeitusių žmonių  gyvenimą. Tabletės suvaidino itin reikšmingą vaidmenį moterų  judėjime dėl laisvių. Tabletė įgalino moteris kontroliuoti savo reprodcinį ciklą ir atskirti lytinį  malonumą  nuo vaikų gimdymo. Įdiegta 1961 m. Jungtinėje Karalystėje  kontraceptinė tabletė tapo prioritetiniu šeimos planavimo būdu. 1962 – 1969 m. tablečių vartotojų skaičius išaugo nuo 50 tūkst. iki 1 mln. vien Jungtinėje Karalystėje. Ir tai vyko esant ribotam  prieinamumui – nesantuokinis seksas nebuvo toleruojamas, ir tablečių galėjo įsigyti tik ištekėjusios moterys. Prieinamumo barjerai dėl santuokos, amžiaus egzistuoja ir dabar, prisidėdami prie ribotos kontracepcijos  pasiūlos ir   nepakankamo tiekimo.  Dabar daugiau kaip 100 mln. moterų varoja kontraceptines tabletes. Viena iš penkių moterų naudojasi gimdos spirale, ir kasmet vyrai ir moterys poroje naudojasi  6-9 mlrd. prezervatyvų.

Kontracepcija  prisideda prie sveikos motinystės

Šeimos planavimo  privalumų sveikatai  yra daug, bet jie dažnai neįvertinami. Per pastaruosius 60 m. dėl tarptautinių šeimos planavimo pastangų pagerėjo motinų ir vaikų sveikata. Tūkstantmečio plėtros penktasis tikslas skatinęs visapusį reprodukcinės sveikatos prieinamumą iki 2015 m. pripažino, kad šeimos planavimas yra kertinis, siekiant sumažinti motinų mirtingumą ir pagerinti reprodukcinę sveikatą. Deklaracijos rėmėsi 1994 m. Kairo konferencijos Veiksmų programa, kurią pasirašė 179 šalys, tarp jų ir Lietuva. Kasmet  pasaulyje miršta apie 500 tūkst.  moterų dėl priežasčių susijusių su  nėštumu ir gimdymu. Vienos iš trijų moterų mirčių galima  išvengti, jei visos moterys, kurios nori kontracepcijos, galėtų jos įsigyti. Kai moteris gali sumažinti nėštumų iki norimo skaičiaus, iš kart sumažėja mirties dėl nėštumo ir gimdymo pavojus. Kai nėštumai  ir gimdymai vyksta tinkamais tarpais, pagerėja tiek moters, tiek vaiko sveikata.

Neplanuoto nėštumo prevencija sumažina abortų, ypač nesaugių, skaičių. Kiekvienais metais dėl nesaugaus aborto žūsta 60 tūkst. – 70 tūkst. moterų ir mergaičių,  o 5 mln. moterų patiria  laikiną ar pastovų neįgalumą. Nesaugūs abortai daugiausiai paplitę besivystančiose šalyse. Vien Lotynų Amerikoje mažiausiai 30 proc. ligoninės lovų, skirtų akušerijos ir ginekologijos paslaugoms, užima moterys, kenčiančios dėl su abortu susijusių komplikacijų.

Kūdikių ir vaikų mirtingumas taip pat mažėja, kai kontracepcija vartojama siekiant atidėti vaiko gimdymą ir užtikrinti tinkamus tarpus tarp gimdymų. Šeimos planavimas neginčijamai yra viena galingiausių iš dviejų intervencijų mažinant kūdikių mirtingumą, kita – tai moterų švietimas. Kontracepcija padeda motetrims planuoti savo šeimą, planuoti savo gyvenimą ir užtikrinti savo laimę.

Kasmet investicijos į šeimos planavimą ir kontracepcijos paslaugas užkerta kelią per 180 mln. neplanuotų nėštumų, 60 mln. neplanuotų gimdymų, 105 mln. abortų, 215 tūkst. su nėštumu susijusių mirčių, išgelbsti 685 tūkst. vaikų nuo dėl su nėštumu susijusios jų motinų netekties.

Šaltinis: Tarptautinė planuotos tėvystės federacija