Nėštumo nutraukimo prieinamumo ribojimas Lietuvos ligoninėse

Home / Naujienos / Nėštumo nutraukimo prieinamumo ribojimas Lietuvos ligoninėse

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija  per COVID-19 pandemiją įdėmiai stebėjo, ar moterims valstybinėse ligoninėse yra teikiama reprodukcinės sveikatos paslauga – nėštumo nutraukimas. 2021 m. gegužės mėn. gavome informaciją, kad moters teisė pasirinkti nėštumo nutraukimą ribojama Telšių ir Kretingos ligoninėse.

Telšių ligoninėje, pasiteiravus apie aborto atlikimo tvarką, dar buvo ,,rekomenduota“ pagalvoti ir atvykti į ligoninę gimdymui po 7 – 8 mėnesių. Tai rodo, kad šios sveikatos priežiūros įstaigos medikai nepaiso moters reprodukcinės teisės pasirinkti nėštumo nutraukimą ir pačiai nuspręsti.

Kretingos ligoninėje buvo atsisakyta atlikti nėštumo nutraukimą, teigiant, kad įstaigoje abortai yra neatliekami dėl asmeninių gydytojų nuostatų. Ligoninės tinklapyje yra nurodyta nėštumo nutraukimo paslauga, jos įkainis. Kodėl ligoninė neužtikrina, kad būtų teikiama nėštumo nutraukimo paslauga? Kodėl pacientės klaidinamos? Kieno interesus turi ginti sveikatos paslaugų teikėjai?

Lietuvoje dėl nėštumo nutraukimo moterys vis dar stigmatizuojamos ir diskriminuojamos, neretai jos patiria pažeminimą. Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad nėštumo nutraukimas turi būti prieinamas visoms moterims, ir šalys narės privalo eliminuoti barjerus šiai paslaugai gauti.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija kviečia LR Sveikatos apsaugos ministeriją imtis priemonių, kad moterys pasirinkusios nėštumo nutraukimą, gautų paslaugą be apribojimų,  ir jų reprodukcinės teisės būtų įgyvendintos.