Lietuvos moterys nežino, kad vakcinavimas sumažina sergamumą gimdos kaklelio vėžiu

Home / Naujienos / Lietuvos moterys nežino, kad vakcinavimas sumažina sergamumą gimdos kaklelio vėžiu

Gimdos kaklelio vėžys yra viena dažniausių moterų onkologinių ligų. Moterų mirtingumas nuo šios ligos Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje, kasmet užregistruojama 450-500 naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų. Nuo 2016 m. 11 metų mergaitės nemokamai skiepijamos nuo gimdos kaklelio vėžį sukeliančio žmogaus papilomos viruso (ŽPV) Lietuvoje. Siekiant išsiaiškinti, ar moterys, mamos žino, kad gali paskiepyti dukrą nuo ŽPV, ar suvokia ŽPV grėsmę sveikatai,  Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija (ŠPSSA) atliko apklausą.

Apklausos, kurioje dalyvavo 101 respondentė, rezultatai parodė, kad daugiau kaip 80 proc. apklaustųjų  nežino apie skiepus nuo ŽPV. Beveik 40 proc. respondenčių nežinojo, kad vakcinavimas nuo ŽPV 90 proc. sumažina sergamumą gimdos kaklelio vėžiu ir tai, kad nuo 2016 m. rugsėjo 1 d.  vykdomas nemokamas 11 metų mergaičių vakcinavimas Lietuvoje. Paklausus, ar mama ketina skiepyti dukrą, paaiškėjo, kad net 27 proc. neplanuoja to daryti. Paklausus, ar mama ketina už savo pinigus skiepyti vyresnę nei 11 metų dukrą, tik 17 proc. moterų nurodė, kad ketina ir net 33 proc. – neplanuoja vakcinuoti savo dukrų. Apklausa atskleidė, kad dažniausios priežastys, kodėl mamos neskiepija vyresnių dukrų nuo ŽPV yra didelė vakcinavimo nuo ŽPV kaina (10 proc. respondenčių) ir mokslu grįstos informacijos trūkumas (7 proc. respondenčių).

Apklausos rezultatai parodė, kad 33 proc. apklausoje dalyvavusių moterų, mamų nežinojo, kad ŽPV sukelia gimdos kaklelio vėžį ir net 39 proc. respondenčių nežinojo, kad skiepai nuo ŽPV sumažina sergamumą gimdos kaklelio vėžiu. Galima daryti išvadą, kad moterims trūksta mokslu pagrįstos išsamios informacijos apie ŽPV ir  vakcinavimą, ir tai  lemia neigiamą požiūrį į vakcinavimą ir netinkamą rizikos užsikrėsti ŽPV įvertinimą. Siekdama išspręsti šią problemą Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija laišku kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą ir paragino imtis priemonių, kad moterys, mamos ir visa visuomenė turėtų kuo daugiau informacijos apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją ir 11 metų mergaičių nemokamą vakcinavimą nuo ŽPV.