Jaunimas nori mokslu grįsto lytiškumo ugdymo

Home / Naujienos / Jaunimas nori mokslu grįsto lytiškumo ugdymo

2018 m. pabaigoje Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos jaunimo grupė parengė trumpą filmuką „Jaunimas nori mokslu grįsto lytiškumo ugdymo”, kuriame jaunimas kalbėjo apie tai, ką reikėtų akcentuoti lytiškumo ugdymo pamokose, koks turėtų būtų lytiškumo ugdymo mokytojas, kokią informaciją jis turėtų pateikti moksleiviams.

Asociacijos jaunimo grupės bei Tarybos narė Kornelija Vipartaitė teigė, jog lytiškumo ugdymo mokytojas turėtų gerai išmanyti savo sritį, jo teikiama informacija privalo būti grįsta mokslu, mokytojas turėtų drąsinti moksleivius kalbėti ir klausti. Žmogaus teisių centro atstovė Simona Gaidytė pabrėžė, jog moksleiviams informacija turėtų būti aktuali, mokytojas dėl asmeninių nuostatų neturėtų vengti tam tikrų temų.

Vilniaus universiteto studentų atstovybės programos „Be etikečių“ atstovė Kotryna Čičelytė atkreipė dėmesį, jog pagal Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintas „Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programos“ nuorodas apie kontracepciją yra kalbama 11-12 klasėse. Kadangi paaugliai pradeda lytinius santykius 16-17 m. amžiaus, juos supažindinti su kontracepcija reikėtų anksčiau.

Asociacijos savanorė, buvusi Tarybos narė Guostė Smaleckaitė atkreipė dėmesį į tai, jog lytiškumas yra įvairus, todėl nereikėtų vadovautis stereotipais. Guostė taip pat pabrėžė, jog lytinis švietimas jai padėjo apsisaugoti nuo dažnai pasitaikančių netinkamo lytinio švietimo pasekmių bei teigė, jog labai svarbu žinoti savo lytines reprodukcines teises, ir tai duoda lytinis švietimas.

Filmuką galima peržiūrėti asociacijos YouTube paskyroje https://youtu.be/8-DR0A2kWgI.