Jaunimas apie kontracepcijos prieinamumą

Home / Naujienos / Jaunimas apie kontracepcijos prieinamumą

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos savanoriai, siekdami  išsiaiškinti jaunimo požiūrį į šiuolaikinės kontracepcijos priemonių kainą ir  jaunimo galimybes įsigyti kontraceptines priemones, parengė klausimyną, kurį pateikė jaunuoliams, apsilankiusiems Vilniaus  Šeškinės poliklinikos lytinės reprodukcinės sveikatos kabinete  2017 metų birželio – gruodžio mėnesį.

Apklausoje dalyvavo penkiasdešimt 14-29 metų jaunuolių (27 merginos ir 23 vaikinai, 37 miesto ir 13 kaimo gyventojų).

Respondentams buvo užduoti klausimai apie kontraceptinių priemonių įsigijimą, naudojimą bei galimybes gerinti jų prieinamumą. Į klausimą „Kaip įsigyjate kontraceptines priemones ir (arba) prezervatyvą?“ 70 procentų visų apklaustųjų atsakė įsigyjantys patys. Kontracepcijos nenaudoja 73 procentų 14-18 metų, 13 procentų 19-24 metų jaunuolių bei 21 procentas 24-29 metų amžiaus apklausos dalyvių.

60 procentų jaunuolių į klausimą, apie kontracepcijos kainos priimtinumą, atsakė, kad kontracepcija yra per brangi, 51 procentas nurodė, kad prezervatyvas per brangus.

47 procentai 14-18 metų apklaustųjų nurodė, kad kontracepcija jaunimui iki 20 metų turėtų būti nemokama, valstybės kompensuojama. Kad kontracepcijos kaina turėtų būti mažesnė, nurodė 70 procentų 19-29 metų jaunuolių.

Išvada – kontraceptinės priemonės jaunuoliams yra per brangios. Jaunuoliai iki 19 metų nurodo, kad kontracepcija iki 20 metų amžiaus turėtų būti jaunimui pilnai kompensuojama. Vyresni nei 19 m. amžiaus jaunuoliai norėtų, kad kontraceptinės priemonės būtų pigesnės, įskaitant ir prezervatyvą.